Språk

Dette visste du ikke om språk

Salita.no02.03.2023
Bilde dette visste du ikke om språk

I Norge snakkes ca. 150 språk og dialekter. De største språkene det tolkes på er Arabisk, Tigrinja og Somali.

Ayapeneco er et utrydningstruet språk fra Mexico. Språket vil antakelig dø ut ganske snart, siden de to personene i hele verden som snakker det gamle språket ikke vil kommunisere med hverandre.

Ni språk i verden har ikke ord for farger. Et av disse er pirahã. Dette språket er også det rareste i verden, ifølge Rolf Theil-professoren i lingvistikk ved Universitetet i Oslo. Språket brukes av en stamme i Amazonas-jungelen som både snakker, synger, roper eller plystrer det. Hvordan klarer de seg uten “fargeord”? Når man skal forklare en farge, sammenligner man den med noe, for eksempel blod eller et blad. Språket har heller ingen tall. Der vi ville sagt «to», sier de heller «en litt større mengde».

Spansk inneholder 4000 arabiske ord.

georgisk betyr ordet mama (მამა)-> far. Papa (პაპა) brukes for bestefar, mens ordet som betyr mamma uttales som deda(დედა).

Kinesisk har mer enn 50.000 tegn, men man må kunne ca. 2000 tegn for å kunne lese en avis.

Kinshasa-hovedstaden i Kongo- er verdens andre største «fransktalende» by etter Paris.

Det første språket som ble snakket i rommet var russisk som er det offisielle språket i Russland på et nasjonalt nivå. I tillegg til dette har de fleste regionene et offisielt språk til (27 offisielle språk). Totalt sett snakkes det over 100 språk i Russland.

Khmer som er Kambodsjas offisielle språkhar verdens lengste alfabet med 74 tegn. Språket har tre hoveddialekter som alle er gjensidig forståelige for hverandres brukere: phnom penh (anses som standard), nordlig khmer (snakkes av etniske khmerer i nordøstlige Thailand), og Krâvanh-khmer, en gammeldags dialekt som snakkes i Krâvanhfjellene.

Hindi var ikke et av offisielle spåkene India før i 1965. Totalt sett er det 22 offisielle språk i landet: assamesisk, bengali, bodo, dogri, gujarati, hindi, kannada, kasjmiri, konkani, maithili, malayalam, manipuri, marathi, nepali, oriya, panjabi, sanskrit, santali, sindhi, tamilsk, telugu, urdu.

De fleste språk har ca. 50 000 + ord, mens vi kun bruker noen få hundre i dagligtale.


Book en tolk

Book en tolk