Søk

Dette visste du ikke om språk

Oppdatert: 18. nov. 2020

Publisert av Ksenia Jarbro

På verdensbasis finnes det ca.7000 språk og dialekter. De største språkene er: kinesisk, spansk, engelsk og hindi – i den rekkefølgen som de er listet. Hvis du snakker kinesisk-mandarin, kan du kommunisere med 13% av verdens befolkning!

Språk

I Norge snakkes ca. 150 språk og dialekter. De største språkene det tolkes på er Arabisk, Tigrinja og Somali.

Ayapeneco er et utrydningstruet språk fra Mexico. Språket vil antakelig dø ut ganske snart, siden de to personene i hele verden som snakker det gamle språket ikke vil kommunisere med hverandre. Les mer om saken her

Manuel Segovia snakker Ayapaneco til sin kone og sønn som forstår ham men knapt kan si noen ord tilbake. Han snakker ikke med den andre mannen som behersker språket. Foto: Jaime Avalos/EPA

Ni språk i verden har ikke ord for farger. Et av disse er pirahã. Dette språket er også det rareste i verden, ifølge Rolf Theil-professoren i lingvistikk ved Universitetet i Oslo. Språket brukes av en stamme i Amazonas-jungelen som både snakker, synger, roper eller plystrer det. Hvordan klarer de seg uten “fargeord”? Når man skal forklare en farge, sammenligner man den med noe, for eksempel blod eller et blad. Språket har heller ingen tall. Der vi ville sagt «to», sier de heller «en litt større mengde». Se video her

Spansk inneholder 4000 arabiske ord.

På georgisk betyr ordet mama (მამა)-> far. Papa (პაპა) brukes for bestefar, mens ordet som betyr mamma uttales som deda(დედა).

Kinesisk har mer enn 50.000 tegn, men man må kunne ca. 2000 tegn for å kunne lese en avis.

Kinshasa-hovedstaden i Kongo- er verdens andre største «fransktalende» by etter Paris.

Det første språket som ble snakket i rommet var russisk som er det offisielle språket i Russland på et nasjonalt nivå. I tillegg til dette har de fleste regionene et offisielt språk til (27 offisielle språk). Totalt sett snakkes det over 100 språk i Russland.

Khmer som er Kambodsjas offisielle språk har verdens lengste alfabet med 74 tegn. Språket har tre hoveddialekter som alle er gjensidig forståelige for hverandres brukere: phnom penh (anses som standard), nordlig khmer (snakkes av etniske khmerer i nordøstlige Thailand), og Krâvanh-khmer, en gammeldags dialekt som snakkes i Krâvanhfjellene.

Cambodia

Hindi var ikke et av offisielle spåkene India før i 1965. Totalt sett er det 22 offisielle språk i landet: assamesisk, bengali, bodo, dogri, gujarati, hindi, kannada, kasjmiri, konkani, maithili, malayalam, manipuri, marathi, nepali, oriya, panjabi, sanskrit, santali, sindhi, tamilsk, telugu, urdu.

De fleste språk har ca. 50 000 + ord, mens vi kun bruker noen få hundre i dagligtale.

Kilder: 1. Forskning.no 2. The Guardian 3. Wikipedia 4. NHO rapport 5. list25.com 6. buzzfeed.com

Åpningstider -SOMMER 2018

Les mer om Salita

Fremmøtetolking

Telefontolking

Videotolking

201 visninger

Siste innlegg

Se alle